Test BenQ GV30: un videoproiector led compact și original sub Android TV

Videoproiectorul BenQ GV30 are un cip DMD DLP Texas Instruments de 0,23 inchi (DLP230KP) care afișează o definiție de 1280 x 720 pixeli și cuplat cu iluminare LED de 300 de lumeni. Producătorul anunță o durată de viață de 20.000 de ore cu luminozitate normală și 30.000 de ore în modul eco, ceea ce este de două până la trei ori mai mare decât modelele echipate cu o lampă de ultra-înaltă presiune. Acest proiector are și două difuzoare de 4 W cu o calitate mai mult decât respectabilă.

Acest model este livrat cu un stick HDMI BenQ QS01, o clonă a stick-ului HDMI Inspiron D3000 Ultra HD, care se potrivește perfect pe partea laterală a proiectorului. Găsim Android TV 10 alimentat de un procesor Amlogic S905Y2 Cortex-A53 quad-core, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare. De asemenea, are wifi 802.11 a/b/g/n/ac și Bluetooth 4.2 LE.

BenQ GV30 este vândut cu aproximativ 600 de euro și concurează direct cu XGIMI Mogo Pro, un model mai compact de 1080p, 300 de lumeni, care are și Android TV, dar este mai puțin upgradabil.

BenQ GV30, mica sa sursă de alimentare externă și telecomanda cu microfon.

Evaluarea editorului: 3 din 5

calitatea imaginii 2D

BenQ GV30 este echipat cu optică cu distanță focală fixă ​​pentru a proiecta o imagine de bază între 80 cm și 2,60 m pentru un recul între 1 m și 3 m. Pentru a ne efectua măsurătorile am plasat videoproiectorul la 2,8 m pentru a obține o imagine de 2 m de bază.

Acest model are un sistem automat de focalizare și reglare a distorsiunii trapezoidale care este activat imediat ce proiectorul este mutat. Acest sistem este foarte eficient și funcționează cu un unghi de 135°. Precizia cipului DLP230KP 720p este puțin în urmă unui proiector de dimensiune tipică, cum ar fi un BenQ W1090 cu cip DLP DarkChip 3 de 0,65 inchi sau chiar un XGIMI H2 cu cip DLP Full de 0,47 inchi. HD, dar asta e destul de logic. De fapt, acest model nu este conceput pentru a fi folosit cu o diagonală atât de mare și este mai bine să vă mulțumiți cu o imagine de bază de 1,4 m cu o repriză de 2 m. Rezoluția este atunci mai acceptabilă.

Colorimetrie SDR – modul Filmmaker.

Colorimetrie SDR – modul Filmmaker.

Colorimetrie

Evaluarea editorului: 4 din 5

Delta E = 4,8

În modul Cinema am măsurat delta E medie la 4,8, peste valoarea de 3, pragul dincolo de care ochiul face diferența între culorile solicitate și culorile afișate. Redarea nu este, așadar, perfectă, dar rămâne foarte bună pentru un proiector cu led, deoarece toate modelele pe care le-am testat prezintă o derivă colorimetrică.

Curba gamma.

Gamma

Evaluarea editorului: 5 din 5

2.11

Curba gamma este stabilă pe întregul spectru, iar media de 2,11 este destul de apropiată de valoarea de referință (2,2). Nivelurile de gri sunt astfel foarte bine reproduse.

Curba temperaturii.

Curba temperaturii.

Temperatura

Evaluarea editorului: 5 din 5

6.850K

Curba temperaturii este perfect stabilă pe întregul spectru iar temperatura medie măsurată la 6850 K este foarte apropiată de valoarea de referință (6500 K). Finisajul este pur și simplu perfect!

Contrast

Contrast

Evaluarea editorului: 2 din 5

430:1

Raportul de contrast de 430:1 (pe ținta noastră de 1% alb) este scăzut și nu ne permite să ne bucurăm de negru perfect. Această valoare scade la 180:1 pentru ținta noastră care conține 35% alb. Luminozitatea maximă este, de asemenea, limitată cu o valoare maximă de 19 cd/m². Prin urmare, acest model este utilizat numai într-o cameră întunecată. Este puțin mai bun decât Mogo Pro, care se mulțumește cu un contrast de 280:1 și o luminozitate maximă de 13 cd/m². Desigur, suntem departe de proiectoarele Home Cinema pentru camera de zi, deoarece referința noastră, Sony XW5000, atinge vârfuri la peste 207 cd/m² în HDR, cu un contrast nativ de 1890:1.

BenQ GV30 folosește trei diode (roșu, verde și albastru) pentru a reproduce imaginea și, la fel ca toate proiectoarele mono-DLP, efectul curcubeu este prezent. Acest fenomen este mai mult sau mai puțin vizibil, dacă este deloc în funcție de oameni și de imagini. Rezultă mici curcubee în jurul obiectelor luminoase pe un fundal întunecat.

Am măsurat întârzierea afișajului (decalaj de intrare) la 42,9 ms în modul joc. Acest lucru are ca rezultat o întârziere de puțin sub trei cadre în comparație cu sursa de 60 Hz. pe ecran, fără a distrage atenția. Sub 50 ms, decalajul este încă acceptabil pentru jocurile cu un singur jucător. Pe de altă parte, concurenții își vor merge pe drumul lor.

BenQ GV30 în acțiune.

Evaluarea editorului: 4 din 5

Funcții și ergonomie

Proiectorul BenQ GV30.

Proiectorul BenQ GV30.

Designul BenQ GV30 este original, totul în rotunjime. Plasticul mat alb murdar arată de calitate, iar asamblarea este bună.

Piciorul magnetic.

Piciorul magnetic servește drept suport pentru videoproiector. Vă permite să reglați înclinarea până la 135°, dar este destul de greu, ceea ce face ca proiectorul să fie puțin mai puțin transportabil.

Optica cu distanță focală fixă, precum și camera pentru focalizare și senzorul Tof pentru corectarea trapezului.

Optica cu distanta focala fixa, camera pentru focalizare si senzorul Tof pentru corectarea keystone-ului.

De la stânga la dreapta, găsim camera folosită pentru autofocus, senzorul Tof (timp de zbor) folosit pentru corectarea automată a distorsiunii trapezoidale și, în final, unitatea optică pentru difuzia imaginii.

Un pas de șurub.

BenQ GV30 are, de asemenea, un filet standard pentru a fi montat pe un trepied foarte clasic.

Câțiva nasturi și mânerul de transport.

Câțiva nasturi și mânerul de transport.

În partea de sus, există câteva butoane pentru pornire, controlul volumului și trecerea proiectorului în modul difuzor Bluetooth, ca să nu mai vorbim de cureaua mică de transport și subwooferul.

Sistemul audio 2.1.

Calitatea audio este, de asemenea, foarte bună pentru un proiector de această dimensiune. Poate înlocui clar un mic difuzor Bluetooth datorită acestor două difuzoare de 4 W și subwoofer-ului său.

Conexiunea.

Conexiunea este simplificată, deoarece trebuie să vă descurcați cu o intrare HDMI 1.4, o intrare USB-C (USB și DisplayPort) și o ieșire pentru căști mini-jack de 3,5 mm. Dispozitivul are și Bluetooth 4.2.

Slot intern pentru un dongle HDMI.

Slot intern pentru un dongle HDMI.

Stick-ul HDMI BenQ QS01 la locul lui.

Stick-ul HDMI BenQ QS01 la locul lui.

Sub capacul din partea stângă, există o intrare HDMI 1.4 și un conector microUSB plasat perfect pentru a instala cheia HDMI BenQ QS01. Aceasta poate fi înlocuită cu o cheie HDMI cu dimensiuni identice.

Telecomanda cu microfon.

Telecomanda cu microfon.

Telecomanda unică vă permite să controlați atât proiectorul, cât și sistemul Android TV. Unele butoane oferă acces la funcțiile proiectorului, cum ar fi reglarea keystone sau selectarea sursei, în timp ce altele sunt dedicate Android TV (butonul de acasă, Amazon Prime Video, Google Assistant). Această telecomandă încorporează și un microfon esențial pentru o cercetare eficientă.

Interfață Android TV 10.0.

Interfață Android TV 10.0.

Livrată cu Android 9, cheia QS01 HDMI a fost actualizată la Android 10, a cărui interfață a fost revizuită pentru a evidenția conținutul și mai simplu aplicațiile. Întregul este destul de fluid și citirea conținutului se face fără probleme. Cheia este certificată de Google și, prin urmare, este posibil să accesați toate aplicațiile din Google Play Store, cu excepția… Netflix care este surprinzător de absent din magazin pe acest model. Alte aplicații precum Amazon Prime Video, YouTube, Disney+ sau MyCanal sunt prezente și funcționează fără probleme. Dacă videoproiectorul pornește instantaneu datorită LED-urilor sale, mai durează aproximativ 37 de secunde până când sistemul Android TV devine operațional.

Puncte tari

 • Calitatea imaginii.

 • Android TV și Asistent Google încorporate.

 • Acces nativ la aplicațiile de streaming franceze (MyCanal, Molotov, RMC, MyTF1, OCS etc.).

 • Focalizare automată și corecție keystone cu ajutorul camerei.

 • Sistem audio puternic.

 • Telecomanda cu microfon.

 • Consum.

Puncte slabe

 • Contrast limitat.

 • Baza detașabilă nu este chiar practică.

 • Lumina slaba.

 • Nu chiar tăcut.

 • Fără lumină de fundal pe telecomandă.

Concluzie

Marca globală

Evaluarea editorului: 3 din 5

Cum funcționează notarea?

BenQ GV30 este un mic videoproiector bun, nu chiar portabil, dar ușor de transportat, care oferă o imagine bine calibrată și mai ales un sunet de calitate, ceea ce este rar la acest tip de dispozitiv. Regretăm puțin lipsa de contrast și o luminozitate care limitează utilizarea într-o cameră foarte întunecată. Ideea cheii HDMI ascunse în interior este un plus când vine vorba de extindere. Am fi apreciat în continuare prezența Netflix pe lângă celelalte aplicații de streaming video, dar per total experiența rămâne foarte bună. Cu toate acestea, acest model își pierde a patra stea din cauza zgomotului mai mare decât cel măsurat pe concurenții săi direcți.

Note secundare

 • calitatea imaginii 2D

  Evaluarea editorului: 3 din 5

 • Funcții și ergonomie

  Evaluarea editorului: 4 din 5

 • Consum și nivel de zgomot

  Evaluarea editorului: 4 din 5

Add Comment