NASA suspendă plimbările în spațiu dintr-un motiv foarte deranjant

NASA a fost nevoită să se resemneze să suspende toate ieșirile de rutină pentru astronauții săi până la noi ordine, în timp ce așteaptă să afle mai multe despre o nouă scurgere de lichid care a avut loc în timpul unei ieșiri complete în martie trecut.

Este oficial: fără tragere de inimă, NASA a fost forțată să anunțe suspendarea plimbărilor spațiale de rutină pentru toți astronauții săi timp de cel puțin câteva luni. Motivul invocat: nu mai poate avea încredere în costumele ei, după mai multe incidente critice, dintre care unele au pus în pericol viața astronauților.

În termen imediat, aceasta înseamnă că toate plimbările în spațiu (EVA) care nu sunt considerate absolut esențiale vor fi amânate pe termen nelimitat. Astronauții americani vor ieși, așadar, numai dacă Stația Spațială Internațională are nevoie urgentă de reparații; cu excepția cazului în care există o misiune prioritară, nu se mai pune problema de a pune piciorul în afara stației până la noi ordine.

Până nu înțelegem mai bine ce s-a întâmplat în ultimul EVA, nu ne vom mai întâlni.„, afirmă Dana Weigel, unul dintre responsabilii care participă la conducerea postului citat de Space.com. Această pauză ar trebui să dureze cel puțin până în iulie viitor. Tocmai la această dată combinațiile defecte sau suspecte vor fi repatriate pe Pământ pentru a fi analizate. De la această dată, probabil că va fi necesar să așteptăm câteva săptămâni pentru a determina cu certitudine originea defecțiunii.

O nouă scurgere de lichid care trezește o veche traumă

Această decizie este direct legată de o serie de defecțiuni care au dat echipelor NASA transpirații reci, începând cu astronauții în cauză. Ultimul incident de acest tip a avut loc pe 23 martie, iar astronautul german ESA Matthias Maurer a plătit prețul.

În timpul ieșirii sale, sistemul de reglare a temperaturii costumului său EMU (Unitatea de Mobilitate Extravehiculară) s-a stricat. Prin urmare, persoana în cauză s-a trezit cu o scurgere de apă în casca etanșă; o situaţie evident critică în vidul spaţiului. Acest lucru reprezintă un pericol direct pentru astronaut, lăsat singur și închis într-un borcan inundat în mijlocul vidului spațial. Acest lichid se poate infiltra și în alte subsisteme; acest lucru poate provoca o defecțiune dramatică a comunicațiilor sau a sistemului de recirculare a oxigenului, de exemplu.

Și, din păcate, acesta nu este un incident izolat. În 2013, italianul Luca Parmitano a fost cel care s-a trezit în aceeași situație, surprins întâmplător în video. „Capul meu este foarte ud și simt că se înrăutățește”, a început el declarând echipei de control la 400 de kilometri mai jos, vizibil neliniștit.

O mărturie înfiorătoare care a surprins NASA cu garda jos; după câteva verificări și schimburi de priviri pe cât de îngrijorați, pe atât de perplexi, oficialii au ajuns să întrerupă misiunea în regim de urgență. Ei bine, le-a luat. Din fericire, astronautul a reușit să-și păstreze calmul, deoarece situația ar fi putut avea cu ușurință un deznodământ dramatic.

Lichidul mi-a acoperit complet ochii și nasul. Era foarte greu de văzut. nu am auzit nimic. A fost foarte greu de comunicat. M-am întors pe cealaltă parte din memorie, bâjbâind înapoi până am găsit ecluza”, relatează astronautul. O mărturie înfiorătoare.

Un sondaj în iulie anul viitor

Dintre toate problemele pe care le-am întâlnit în EVA până acum, aceasta este probabil cea mai serioasă”, a afirmat Chris Hansen, responsabilul celulei de anchetă care a gestionat cazul lui Parmitano. „Nu cunosc nicio altă defecțiune care ar reprezenta un asemenea pericol”.

La acea vreme, NASA a decis și să întrerupă ieșirile până când anchetatorii ar putea face lumină asupra acestui caz. La sfârșitul anchetei lor, ei au stabilit că scurgerea a fost asociată cu a filtru înfundat cu silice. În urma unei defecțiuni la un centru de tratare a apei de la Centrul Spațial Johnson (JSC) al NASA din Houston, acest contaminant ar fi intrat în fluidul de răcire care circulă prin costum pentru a preveni ca astronautul să ajungă prăjit de soare.

Analiza programată pentru luna iulie a anului viitor va stabili dacă acesta a fost din nou cazul pentru nenorocirea lui Matthias Maurer. „Vom căuta orice semne evidente de contaminare, manipulare sau orice altceva”, explică Dana Weigel, manager de program la SA. Până atunci, NASA va trimite un transport de plăci absorbante pentru a limita riscul în timpul misiunilor esențiale. Dar asta e ca și cum ai trata o rană mare deschisă cu un ipsos lipicios; această contramăsură nu va rezolva rădăcina problemeiiar NASA este bine conștientă de acest lucru.

Majoritatea designului actual al costumelor se bazează încă pe concepte moștenite de la primele misiuni Apollo… © NASA

Antichități pe care este timpul să le puneți deoparte

Preocuparea este că aceste combinații sunt adevărate antichități. Designul general al acestor EMU datează din 1983, acum aproape 50 de ani! Aceste combinații au fost cu siguranță actualizate în 2002, dar concluzia rămâne aceeași. NASA are nevoie disperată de o reîmprospătare a garderobei. Și atunci când incluzi aceste disfuncționalități în ecuație, chiar începe să arate ca o urgență absolută. „Planul este de a continua utilizarea acestor UEM până în 2028; dar devine din ce în ce mai evident că durata lor efectivă de viață este limitată„, a recunoscut un raport NASA publicat în ianuarie.

NASA lucrează deja la asta de câțiva ani. Ea și-a prezentat deja planurile pentru noua generatie de costume de neopren, denumit xEMU. Are planuri și mai impresionante pe termen lung. De exemplu, agenția a dezvăluit un proiect de scaner care ar face posibilă producerea de costume pe măsură și la cerere folosind imprimarea 3D (vezi articolul nostru).

Dar una este să prezinți concepte atrăgătoare, alta e să te apuci de treabă. Și pentru moment, aceste costume de nouă generație încă par departe de a vedea lumina zilei. Și pentru un motiv bun: proiectarea unor astfel de pietre prețioase tehnologice este o provocare inginerească.

Puzzle uriaș și sincronizare strânsă

Căci, în esență, o combinație de acest fel nu este nici mai mult, nici mai puțin decât a navă spațială reală în dimensiunea și forma umană. Dar, spre deosebire de o structură precum ISS, EMU-urile trebuie să fie flexibile și ușoare. În caz contrar, nu vor permite astronauților să se miște corect. Cu toate acestea, asigurarea etanșeității și izolației termice a astronauților menținând în același timp mobilitatea acestor piese abil articulate este extrem de dificilă.

Aceste constrângeri tehnice pun o presiune considerabilă asupra NASA. La urma urmei, ea cu greu își poate imagina că va trimite astronauți înapoi pentru a cuceri Luna în același accesorii ca și atunci; aceste combinații nu sunt pur și simplu nu este mobil și suficient de bine echipat pentru Artemis 3. Va fi o misiune mult mai complexă decât cele atribuite lui Armstrong și altora.

©NASA

Cu toate acestea, termenul limită se apropie cu pași repezi. Spre deosebire de programul xEMU care pare să se blocheze când a înghițit deja aproape 500 de milioane de dolari. Deja din acest motiv NASA anunțase o primă amânare a lui Artemis 3 din 2024 până în 2025 (vezi articolul nostru). În prezent, NASA intenționează să își finalizeze xEMU-urile pentru 2025”cât mai repede posibil”. O dată care deja pare prea ambițioasă pentru a fi îndeplinită pe baza istoricului programului. Cotul promite să fie strâns…

Este deci este nu este exclus ca agenția să fie nevoită să amâne încă o dată termenul limită. Amintiți-vă că NASA se bazează acum pe o plecare în 2026. O nouă amânare care urmează întârzierilor generate de loviturile legale ale Blue Origin; firma lui Jeff Bezos a paralizat programul timp de câteva săptămâni cu pretențiile sale sub faimosul „Afacere HLS”. (vezi articolul nostru)

Prea corect pentru Artemis 3?

Pentru a evita o altă întârziere, agenția va trebui să accelereze considerabil dezvoltarea acestor costume. În caz contrar, nici nu va avea timp să le testeze în amonte. Ea a luat deja o decizie importantă în această direcție. Anul trecut, a lansat o cerere de licitație care vizează sectorul privat. (vezi articolul nostru). Obiectivul: găsirea de parteneri care să dezvolte subsistemele combinației. Acestea vor include, de exemplu, sistemele de reglare a temperaturii și presiunii, reciclarea oxigenului etc.

Pentru a asigura succesul lui Artemis 3, costumele xEMU ar trebui să vadă deja lumina zilei. ©NASA

Dar dacă programul este într-adevăr la fața locului, ar putea fi tentat și să subcontracteze întreaga combinație. O abordare care, în orice caz, pare să-l mulțumească pe Elon Musk, deloc surprinzător. Miliardarul sugerase pe Twitter că SpaceX ar putea avea grijă de asta. De asemenea, ideea nu este atât de absurdă, deoarece SpaceX este deja o parte integrantă a programului. Într-adevăr, ea este cea care va fi responsabilă pentru construirea sistemului de aterizare umană. Acesta este landerul care va ateriza astronauții Artemis 3 pe satelitul nostru.

Dar indiferent dacă NASA externalizează sau nu producția, concluzia rămâne aceeași. Acum este o nevoie urgentă de a pune în dulap actualele UEM odată pentru totdeauna. Și indiferent de calea urmată, este esențial ca agenția să ajungă acolo cât mai repede posibil. Prin urmare, va fi interesant să urmărim concluziile comisiei de anchetă în această vară. Pentru că chiar dacă niciun astronaut nu a fost rănit până acum, este evident o posibilitate care trebuie exclusă cu orice preț. Pentru siguranța astronauților de la Artmis 3, dar și a celor care își riscă viața astăzi la bordul ISS.

Add Comment