de ce revenirea unui „adevărat” Minister al Sportului poate schimba lucrurile, cu doi ani înainte de Olimpiada de la Paris

Două întrebări au ocupat mintea pasionaților de sport și de politică înainte de anunțarea primului guvern Borne. Ce profil ar avea persoana care ar prelua de la Roxana Maracineanu? În plus, sportul ar recâștiga un minister cu drepturi depline sau va rămâne sub tutelă? Palatul Elysee a pus capăt suspansului vineri, 20 mai, prin numirea lui Amélie Oudéa-Castera în funcția de ministru al Sportului pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice.

Dincolo de numele femeii norocoase, această alegere a unui minister „adevărat” este importantă pentru viitorul loc al sportului în societatea franceză. Poate fi perceput chiar ca o surpriză. „Pentru mine este ireversibil, nu va exista un minister cu drepturi depline… decât dacă este o voință politică a președintelui”a declarat pentru franceinfo: sport Jean-François Lamour, ministrul sportului între 2002 și 2007, înainte de anunțarea noului guvern.

În ultimii doi ani, sportul a fost plasat sub supravegherea Ministerului Educației Naționale și Tineretului, după ce a cunoscut începutul primului mandat de cinci ani al lui Macron cu un minister cu drepturi depline, condus apoi de Laura Flessel. Roxana Maracineanu. Acesta din urmă a fost retrogradat la gradul de viceministru în iulie 2020.

În istoria recentă, sportul a fost și el sub egida Ministerului Sănătății, cu Bernard Laporte (2007-2009) și Rama Yade (2009-2010) „numai” secretari de stat. A fost și direct în poșeta primului ministru, ca în 1995-1997, cu Guy Drut ca ministru delegat al lui Alain Juppé, șeful guvernului.

Ministru de stat, ministru, ministru delegat, secretar de stat: aceste formulări ascund diferențe dincolo de simbolic. Titlul onorific, denumirea de ministru de stat „subliniază importanța deosebită acordată unui ministru sau portofoliului de care este responsabil”, putem citi pe site-ul guvernului. Un ministru beneficiază de responsabilitatea integrală a atribuțiilor constituționale ale funcției sale, în timp ce un viceministru și un secretar de stat exercită. „cu primul ministru sau un ministru responsabil”.

Roxana Maracineanu si Laura Flessel, in cadrul predarii catre Ministerul Sportului, 4 septembrie 2018. (FRANCOIS GUILLOT / AFP)

„Deplin minister sau nu, nu titlul contează”asigură totuşi Thierry Braillard, fost secretar de stat pentru sport din aprilie 2014 până în mai 2017 în timpul președinției lui François Hollande. “Ceea ce trebuie verificat este decretul de atribuire care va fi publicat în câteva zile. Se va spune cine ce face”.

Cel care este astăzi Președinte al Fundației Franceze pentru Sport își ilustrează punctul de vedere precizând că în urma unei reorganizări din 2016, decretul de atribuire i-a acordat “toate politicile sportive”chiar dacă se afla sub supravegherea lui Patrick Kanner, ministrul orașului, care de fapt nu avea „fără funcție eficientă în sport”.

Jean-François Lamour nu merge în aceeași direcție. Pentru el, statutul este important, pentru că “Secretarul de stat nu negociază bugetul. Este ministrul de supraveghere care gestionează”. “Același lucru pentru resursele umane: nu intervine în numărul de agenți recrutați sau în numărul total de posturi care vor trebui să dispară. Un secretar de stat nu are aproape deloc autonomie și nici un cuvânt de spus în materie”spune fostul campion olimpic la scrimă.

Jean-François Lamour, pe atunci ministru al Sportului, la 16 februarie 2005, la Adunarea Națională.  (ERIC FEFERBERG / AFP)

Pe lângă remunerația mai mică, un secretar de stat nu participă la Consiliul de Miniștri, spre deosebire de miniștri și viceminiștri, decât dacă unul dintre dosarele sale este pe ordinea de zi. Mai presus de toate, cântărește mai puțin în discuții pentru a câștiga arbitrajele.

“Aceasta fiind spuse, a fi ministru cu drepturi depline nu înseamnă că vom obține un buget mai mare. Suma alocată sportului nu a scăzut niciodată atât de mult ca sub Laura Flessel, totuși un ministru cu drepturi depline”

Thierry Braillard, fost secretar de stat pentru sport

la franceinfo: sport

În ceea ce privește ponderea sportului în politica guvernamentală, cei doi foști membri ai unui guvern deplânge reducerea la cota minimă a administrației sportive, cu o scădere continuă a numărului funcționarilor acesteia. Aur, „ministrul, politica lui este administrația lui”, îl susține pe Thierry Braillard.

Ambii sunt de acord și în criticile lor față de poziționarea sportului sub supravegherea Educației Naționale din 2020 până în mai 2022. “Consider că asta a diluat administrația. Agenții s-au trezit puțin înecați” lovește președintele Fundației Franceze pentru Sport. Perspectiva Jocurilor de la Paris din 2024 a ghidat probabil Elysée și Matignon în alegerea unui „ministru al Sportului, Jocurilor Olimpice și Paralimpice”.

Add Comment