Cinci lucruri pe care poate nu le știai despre Jean-Luc Reichmann

TF1 a sărbătorit aniversarea lovituri de la 12 amiază. Canalul îl va celebra și pe Jean-Luc Reichmann care, din iunie 2010, a fost difuzat 365 de zile pe an cu acest joc urmat de aproximativ 4 milioane de oameni zilnic. Sâmbătă, la 23:15, după Bătălia MaeștrilorTF1 va difuza Jean-Luc Reichmann, un destin extraordinar. Oricât de hagiografic este, acest documentar, hrănit din mărturiile rudelor și personalităților (Nagui, Slimane, Bernard Laporte etc.) dezvăluie uneori fațete neașteptate ale animatorului. Iată cinci dintre ele.

Vocea din „Secret Story” i-a dat piciorul în etrier

În 1981, în plină expansiune a radiourilor libere, Jean-Luc Reichmann și prietenii săi au lansat primul de acest gen la Toulouse. De asemenea, își face auzită vocea la microfonul supermarketurilor din regiune, inclusiv al Mamutului din Saint-Gaudens. O altă școală de animație. La scurt timp, un anume Dominique Duforest l-a reperat și i-a cerut să devină gazda noii filiale locale a NRJ care urma să se deschidă în „orașul roz”. Jean-Luc Reichmann acceptă. Cariera lui media prinde contur. Numele lui Dominique Forest poate nu înseamnă nimic pentru tine, dar îi cunoști tonul: el a fost, timp de câțiva ani, „Vocea” Poveste secreta pe TF1.

Un accident de motocicletă de o violență incredibilă

În vara anului 1984, Jean-Luc Reichmann conducea o motocicletă cu 90 km/h când un șofer, sosind în sens opus, s-a simțit rău la volan. Mașina virează pe banda facilitatorului. Șocul este frontal, extrem de violent. Jean-Luc Reichmann este expulzat la 40 de metri, ii explodează splina. Când vine să-l vadă la spital, fratele său Bruno leșină. „Era tot negru, era o vânătaie, am crezut că e mort”, își amintește el în documentar. Bărbatul rănit a stat câteva luni în comă, a suferit mai multe operații și nu s-a întors la părinți decât un an mai târziu. A supraviețuit când starea lui părea critică. Din acest accident, aproape patruzeci de ani mai târziu, Jean-Luc Reichmann mai simte „dureri”, dar spune că acestea dispar când „ [il] intra in arena. Cu alte cuvinte, când camerele pornesc.

Căderea Zidului Berlinului i-a schimbat viața

Pe 9 noiembrie 1989, Zidul Berlinului a căzut. La fel ca toate celelalte redacții din lume, cea a TF1 este în frământări și este ocupată cu acoperirea acestui eveniment istoric pe cale să schimbe fața lumii. Hélène Toulet, care s-a ocupat apoi de trailerele canalului, a pregătit urgent unul pentru ediția de la ora 13.00. Ea îi cheamă pe cei doi actori care fac de obicei vocea off pentru aer: niciunul nu răspunde. Ea optează pentru un plan B, amintindu-și de candidatura spontană a unui anume Jean-Luc Reichmann care i-a trimis o casetă audio. Ea îl cheamă: „Poți fi în studiourile noastre din Paris în 30 de minute? “. Acceptă. Și acest „da” îi va schimba viața. Testul este atât de concludent încât Jean-Luc Reichmann va prelua rapid 80% din vocile off ale TF1 la începutul anilor 1990: trailere, programe (Duminica cinematografului, Curtea…), reclame… timbrul său serios intră în inconștientul colectiv.

Un angiom pe care a ajuns să-l asume

Jean-Luc Reichmann s-a născut cu un angiom, o „pătă de vin”, pe nas. Un medic încearcă să o atenueze cu un tratament cu gheață carbonică, care este pe cât de dureros, pe atât de ineficient. Atat de mult incat dupa cateva sedinte, baiatul refuza sa se intoarca. În curtea școlii sale din Toulouse, este batjocorit de colegii săi care îi spun „pata”. Încetul cu încetul, va folosi umorul ca apărare, pentru a se federa în jurul lui. „Grație acestei diferențe am făcut seducția profesiei mele”, declară Jean-Luc Reichmann în documentar. În 1995, a făcut primii pași ca prezentator în fața camerei, în The Z’amours, pe France 2. Un strat de machiaj îi ascunde angiomul. Nu se simte confortabil cu asta. După trei luni, scapă de fondul de ten de pe nas și cere ca „pata” lui să fie vizibilă, asumându-și pe deplin.

Clauza pe care o impune în fiecare dintre contractele sale

Jean-Luc Reichmann este un frate mai mare grijuliu cu sora sa Marie-Laure, surdă de la naștere. O învață să citească pe buze, arată răbdare să o susțină, o provoacă – mergând singură să cumpere două baghete, de exemplu – ca să capete autonomie, o include în grupul său de „prieteni…

Jean-Luc Reichmann și sora sa Marie-Laure, la începutul anilor 1970. – DR / Arhivele familiei Reichmann

Când, la câteva săptămâni după lansarea lui Z’amours, se întoarce pentru o plimbare în Toulouse, o întreabă pe sora lui cum găsește jocul. Reacția lui nu este cea la care se aștepta. „Îmi dau seama că sora mea nu înțelege”, se plânge el. În loc să se resemneze cu această realizare, gazda cere ca programul să fie subtitrat. În consecință, fiecare dintre contractele sale include o clauză care impune ca toate programele pe care le prezintă să fie subtitrate sistematic.

Add Comment