Capgemini, furnizorul scump de servicii de care statul nu mai știe să se facă fără

AnchetaStatul a încredințat Capgemini cel puțin 1,1 miliarde de euro în misiuni în cinci ani. Omniprezența cabinetului face să se înfioreze în administrație, unde voci denunță misiuni costisitoare, proiecte eșuate, opacitate și conflicte de interese.

Este o firmă de consultanță privată puternică, care câștigă miliarde de euro prin misiuni publice profitabile. O fabrică de consultanți către care ministerele externalizează un număr tot mai mare de sarcini, până la dezvoltarea unei dependențe periculoase de experții săi. O companie care menține legături strânse cu aparatul de stat. Nu este vorba aici de firma McKinsey, ci de Capgemini, o firmă franceză care pare să aibă o pondere mult mai mare decât colegii săi americani în conducerea treburilor statului.

Citiți sondajul nostru: Articol rezervat abonaților noștri McKinsey, o firmă pe urmele lui Emmanuel Macron

Acest grup CAC 40 s-a făcut indispensabil multor administrații: în perioada precedentă de cinci ani, Capgemini a intervenit la Ministerul Economiei, Armatei, Sănătății, Ecologiei, Educației Naționale, Internelor, Afacerilor Externe, Muncii, Agriculturii, Culturii. , dar și la Matignon și Elysée. La începutul acestui an, firma a câștigat două contracte uriașe pentru Ministerul Justiției, în valoare totală de 105 milioane de euro. În plină ajustare fiscală, a obţinut chiar, în aprilie şi iunie, două contracte cu direcţia generală a finanţelor publice.

Firma nu se mulțumește să propună crearea de instrumente IT: intervine și pentru reorganizări, consultanță strategică, „cadru de proiect” sau „reinginerie a proceselor”. În total, peste 250 de contracte publice i-au fost atribuite de către stat și operatorii săi din 2017, pentru un cost total de cel puțin 1,1 miliarde de euro, conform calculelor efectuate de Lume pe baza datelor disponibile publicului.

Explorați misiunile încredințate Capgemini de către stat din 2017

? Faceți clic pe o linie pentru a vedea detaliile

Despre

Acest tabel își propune să întocmească misiunile atribuite de Stat și operatorii săi diferitelor sucursale ale Capgemini din perioada ianuarie 2017 – iunie 2022.

Această compilație neexhaustivă a fost realizată de Lumea din misiunile făcute publice până în prezent, în bazele de date publice BOAMP, DECP și TED, precum și de către Comisia de anchetă a Senatului privind firmele de consultanță. Tabelul este probabil să conțină duplicate, legate de faptul că anumite misiuni apar sub diferite titluri în diferite baze de date.

Sumele indicate de cele mai multe ori corespund costului estimat al contractului, iar nu costului final al misiunii, care poate fi mai mic sau mai mare. Atunci când mai multe firme sunt puse în funcțiune, acestea împart suma contractului.

Cifra de 1,1 miliarde de euro

Conform datelor culese de Lumea, contractele atribuite Capgemini în această perioadă reprezintă un cost total de 1,105 miliarde euro. Dar totalul este probabil mult mai mare, deoarece Capgemini este prezentă alături de alte firme în alte aproximativ patruzeci de contracte mari multi-adjudecate, care însumează 1,414 milioane de euro.

Citiți sondajul nostru: Articol rezervat abonaților noștri Firme de consultanță, o mașină instalată în inima statului

La fel ca multe firme de consultanta, Capgemini profita din plin de o regula bugetara cu denumire barbara introdusa in 2001, fungibilitatea asimetrica, care interzice administratiilor sa-si majoreze cheltuielile de personal pe parcursul anului. Confruntat cu urgența unei misiuni încredințate de puterea politică, Statul, împiedicat să recruteze, de multe ori nu are altă opțiune decât să externalizeze către furnizori privați de servicii – chiar dacă costul final este mai mare, deoarece consultanții sunt plătiți în medie cu 1.500. euro pe zi în sectorul public, față de 362 de euro pentru un funcționar public calificat, potrivit cifrelor comisiei de anchetă a Senatului care în martie a tras un sonerie de alarmă asupra influenței practicilor private asupra statului.

Misiuni care au loc în umbră

Așa s-a întâmplat în toamna lui 2021, când guvernul a decis să elibereze 250 de milioane de euro pentru a sprijini experimentele locale cu noi metode de predare la școală. Responsabilă de distribuirea acestei sume de bani în timp record, Caisse des dépôts a fost nevoită să-și consolideze temporar divizia de educație cu consultanții Capgemini, pentru 290.003 de euro.

Mai aveți de citit 76,37% din acest articol. Următoarele sunt doar pentru abonați.

Add Comment