Benzema a condamnat bine și cu adevărat, sfârșitul unei telenovele de aproape șapte ani

Karim Benzema, „epuizat” de procedură, a renunțat să mai facă recurs în dosarul „sextape” Mathieu Valbuena. Acest dosar, care a durat mai bine de șase ani, s-a soldat cu o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare și o amendă de 75.000 de euro pentru atacantul lui Real Madrid.

Aventura „sextape” se apropie de final, la șase ani și jumătate de la fapte: Karim Benzema a renunțat la apelul său în procesul împotriva fostului său coechipier Mathieu Valbuena, confirmându-i pedeapsa la un an de închisoare cu suspendare. Condamnat în noiembrie 2021 la această pedeapsă cu închisoarea cu suspendare și la o amendă de 75.000 de euro în primă instanță de către Tribunalul Penal Versailles pentru complicitate la tentativă de șantaj, atacantul star de la Real Madrid și-a retras în cele din urmă apelul, după cum a spus avocatul său.

Octombrie 2015, demararea afacerii

În mass-media, cazul a început pe 13 octombrie 2015: Djibril Cissé a fost plasat în arestul poliției, în cadrul unei anchete privind o tentativă de extorcare de fonduri împotriva lui Mathieu Valbuena, care a depus plângere în timpul verii. Poliția raportează șantajul legat de o înregistrare a actului sexual, pe care trei persoane ar fi obținut-o. Considerat de bună-credință, Cissé este eliberat la sfârșitul audierii. „În ceea ce mă privește, nu am ce să-i reproșez lui Djibril că s-a comportat ca un prieten, încercând să mă ajute”, mărturisește apoi Valbuena pe Facebook.

O lună mai târziu, Benzema a auzit și a pus sub acuzare

Pe 4 noiembrie 2015, Karim Benzema, citat, a fost plasat în arestul poliției. Înregistrări telefonice în sprijin, el este suspectat că a participat la șantaj, cu ocazia adunării echipei Franței la Clairefontaine care a avut loc în luna precedentă. După 24 de ore de audiere, atacantul lui Real Madrid este inculpat pentru asociere criminală și tentativă de șantaj. I se impune controlul judiciar, cu interdicția de a-l contacta pe Mathieu Valbuena. Potrivit unei surse familiarizate cu problema citată de AFP, Karim Benzema „a recunoscut că a intervenit la Valbuena la cererea unui prieten din copilărie”, în speță Karim Zenati. Cu toate acestea, el își menține nevinovăția. Dar Mathieu Valbuena o acuză într-un interviu cu Lume: “La un moment dat, nu pot apăra inapărabilul. Nici pentru cel mai rău inamic al meu, nu aș face asta”, critică Mathieu Valbuena într-un interviu.

Benzema a exclus de la Les Bleus și Euro 2016

Cu șase luni înainte de startul Euro în Franța, Karim Benzema „nu mai este selectabil până când situația nu se schimbă”, anunță Noël Le Graët, președintele Federației Franceze de Fotbal. „Respect decizia și am încredere în președintele nostru”, reacționează atacantul, care își anunță, în aprilie, neparticiparea la campionatul european. FFF confirmă, pledând „exemplaritatea și conservarea grupului”.

Declarația controversată din Marca

În timp ce albaștrii joacă Euro, Karim Benzema îi oferă un interviu marca. El declară apoi că Didier Deschamps „a cedat presiunilor din partea unei părți rasiste a Franței”. Remarcile sunt controversate, mai ales că antrenorul va deplânge ulterior acuzațiile de discriminare la adresa sa, cu în special o etichetă cu cuvântul „rasist” pe casa lui în luna iunie 2016.

Câțiva ani de proceduri și absențe la Blues

În iulie 2017, Karim Benzema, încă lipsit de echipa Franței, a obținut două victorii legale. Prima cu camera penală a Curții de Casație, care invalidează o parte din anchetă. În cauză: rolul unui polițist, care a acționat sub acoperire, dar se consideră că a instigat la comiterea infracțiunii. A doua victorie se referă la ridicarea totală a controlului său judiciar.

Karim Benzema încearcă apoi să anuleze întreaga anchetă. Dar fie că în noiembrie 2018, apoi în decembrie 2019, justiția îl respinge pe atacator. „Mascarada continuă”, denunță el.

Anunțul procesului în 2021

Parchetul de la Versailles ajunge să-l trimită pe Karim Benzema la corecții pentru „complicitate la tentativă de șantaj”. Procesul său este anunțat pentru octombrie 2021. Alți patru suspecți sunt, de asemenea, chemați să se prezinte pentru tentativă de șantaj, complicitate sau încălcare a încrederii. „Iată în sfârșit vamonos (aici mergem), că mascarada se stinge pentru totdeauna”, reacționează jucătorul.

Înapoi la Blues înainte de proces

Spre surprinderea tuturor, Karim Benzema, într-o formă foarte bună cu Real Madrid, a fost convocat de Didier Deschamps pentru a concura la Euro 2021. Nu mai jucase cu Blues din 8 octombrie 2015 la Nisa. „Deja m-am confruntat cu situații dificile, mi-am ignorat cazul personal”, justifică antrenorul, evocând o lungă discuție.

Procesul în primă instanță

Procesul lui Karim Benzema și al celorlalți patru inculpați se desfășoară la Tribunalul Penal Versailles în perioada 20-22 octombrie 2021. Fotbalistul, care continuă să-și susțină nevinovăția, este absent, reținut de programul său încărcat la Real Madrid, potrivit sfaturile lui.

Benzema condamnat, el face apel

Pe 24 noiembrie 2021, Karim Benzema a fost găsit vinovat de infracțiunea de complicitate la tentativă de șantaj. Instanța depășește rechizițiile acuzării și condamnă jucătorul la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare și o amendă de 75.000 de euro. Sunt condamnați și ceilalți patru inculpați: prietenul din copilărie Karim Zenati primește cincisprezece luni de închisoare pentru convertire, pentru că a participat la șantaj.

Tribunalul Penal Versailles consideră că fotbalistul s-a „implicat personal, cu prețul subterfugiilor și minciunilor, pentru a-și convinge coechipierul să se supună șantajului”. Atacantul nu a dat dovadă de „nicio bunăvoință față de Mathieu Valbuena, dimpotrivă” și a acționat „cu o anumită emoție, chiar cu o anumită jubilație”, potrivit președintelui.

Karim Benzema anunță apoi că face apel. El este singurul dintre cei cinci inculpați care îi contesta condamnarea. Noul proces este anunțat pentru 30 iunie și 1 iulie, în fața Camerei a 9-a a Curții de Apel Versailles.

Benzema renunță la recurs

Avocatul său a anunțat-o în seara meciului Franța-Danemarca de pe Stade de France din 3 iunie 2022: Karim Benzema a renunțat la apel, care i-a confirmat condamnarea. Ordinul de retragere trebuie notificat părților pe 7 iunie de către Curtea de Apel Versailles. “Este un adevăr judiciar. Dar nu este realitatea”, a spus Hugues Vigier.

Add Comment